Willy på äventyr - tecknarna
Introduktion Äventyren Serier/album Diverse

Uppdaterad 2011-03-20, © 2004 Björn Harnby , harnby@yahoo.com
Nya uppgifter om Walter Booth's födelseår och -plats samt kompletterande uppgifter om Vincent Daniel
; läs mer 

Tecknarna

Walter Booth
Den första Willy-tecknaren var dess skapare Walter Henry Booth (född 1889 i Walthamstow, Essex), en klassiskt skolad tecknare från England. I unga år studerade han konst på Walthamstow Art School. Därefter började han på Carlton studio 1908, och utförde där olika kommersiella uppdrag.
Hans första serie dök upp i början på 1910-talet i Comic Life och i Sparks ('Private Ramrod' och 'Ram and Rod'). Walter Booth skapade sin mest välkända seriefigur 'Professor Potash', för The Big Comic 1915. För Sparks tecknade han serierna 'The Adventure Seekers', 'Peggy and Peter in Toyland' och 'Jumbo'.
1920 blev han uppknuten av Amalgamated Press, som bl.a. gav ut barntidningen Puck Magazine.
Walter Booth påbörjade där äventyren om globetrottern 'Rob the Rover' - som Willy heter på engelska - och den lanserades första gången den 15:e maj 1920.
Tecknarna signerade på den tiden så gott som aldrig sina teckningar och man kan därmed inte vara helt säker på vem som tecknat de olika planscherna. Trots det kan man med största sannolikhet påstå att Booth skapade den första riktiga hjälten i engelska serier.

Walter Booth hade under sin karriär ett par assistenter; Vincent Daniel och Hugh Stanley White, som hjälpte honom med enstaka äventyr av 'Rob the Rover".
För Puck illustrerade Booth även 'Jingles', 'Jolly Circus', 'Orphans of the Sea' (1930), 'Cruise of the Sea Hawk' och 'Captain Moonlight' (1936). Förutom sina serier i Puck så tecknade han även 'The Pirate´s Secret' för tidningen Happy Days. Efter att ha slutat på Puck 1940 var han tidvis utan uppdrag men gjorde några strippar för Merry Maker från 1946. Han gjorde sedan comeback med 'Jack and Jill', en barnkammarserie tryckt i photogravure.
Hans sista bidrag till serievärlden var 'There Was an Old Woman Who Lived in a Shoe' 1954.
Han avled den 18:e februari 1971 i Barmouth i Wales, 81 år gammal.


Walter Booth ca. 1925.
Han slutade röka då han fyllt 60 år.
Bild tillhandahållen av Ulf Renberg,
Norge.

Länk till engelsk hemsida om Walter Booth; http://walter-booth.webs.com/, för den som vill veta mer om honon. Rekommenderas.

Strip från Allers nr. 15/1932 som publicerades i Puck nr. 1397, 9:e maj 1931.
Walter Booth började alltid med att grovskissa bilderna med blyerts. Han jobbade då oftast med 3 planscher parallellt.
Efter det att han var klar med detta fick White eller Daniel ta över för tuschning och komplettering av bakgrunderna. Walter Booth tecknade alltid själv huvudfigurerna och samtliga figurers ansikten men stod även för en hel del av tuschningen själv. Han var också alltid mycket noga med fakta och studerade noggrant miljöerna där Rob’s äventyr ägde rum. Till exempel så läste han reseskildringar från polarforskare innan han tecknade Rob’s äventyr i Antarktis.
Han påverkades i sina serier av samtida upptäckter och uppfinningar samt av tankar om hur framtiden skulle komma att utforma sig. Han lät sig också inspireras av äventyrsfilmer, så det var ingen tillfällighet att ett flertal av Robs äventyr skedde under filmexpeditioner.
Vad gäller textningen av serien så lades texten till efter det att serierutorna var färdigtecknade. Detta gjordes av redaktionspersonal.


Hugh Stanley White

Hugh Stanley White, Booths gode
vän och assistent under 1920-talet.
Här vid tecknarbordet i Kenya 1947. Bilden är från White's eget arkiv
och tillhandahållen av Ulf Renberg,
Norge.


Hugh Stanley White var en engelsk tecknare, född 6 oktober 1904 i London och död 21 september 1988 efter en tids sjukdom.
Efter sin konstnärsutbildning arbetade Hugh Stanley med reklam under 6 månader. Under 2 år i slutet av 1920-talet arbetade han som assistent åt Walter Booth på serien 'Rob the Rover' och arbetade då i huvudsak med tuschningar, bakgrunder och textning.
Hugh Stanley White skapade sin första egna serie 1929, 'Bo-Peep' som publicerades var fjortonde dag. Ett par år senare började han med serier som 'Ranji's Ruby' och 'In the Days of Drake'.
Hugh Stanley White blev en pionjär inom Engelsk dagspress med sina äventyrs-serier för 'Boys & Girls Daily Mail' i början på 1930-talet. Han tecknade serier som 'Jimmy in Java', 'Peter in Pygmy Land' och 'Rosalind and Tommy's Adventures Among the Chinese' åt 'South Wales Echo & Express Supplement'. Detta var första gången som en engelsk serietidning visade upp en spänningsserie på första sidan istället för en humorserie.
Hugh Stanley White var med från början i den engelska tidningen 'Mickey Mouse Weekly' med sina serier 'Ginger Nick the Waler' och 'Ian on Mu'.
'Ian on Mu' var den första engelska science-fiction serien, med undantag av några episoder av 'Rob the Rover'. Hugh Stanley White återvände dock efter ett tag till Amalgamated Press.
Efter kriget skapade han sin egen tidning. 'Merry Maker comic book', som publicerade serier av White själv, Walter Booth och Basil Reynolds. I ett försök att .etablera sig på. marknaden i USA skapade han även 2 tidningar i amerikansk stil, 'XMas Comic' och 'Atomic Age Comic', vilka innehöll serier om superhjältar. Han tillbringade sina sista verk-samma år i Kenya där han jobbade med reklam och efter det drog han sig tillbaka.


Vincent Daniel
Vincent S. Daniel föddes i Hammersmith, London, 1874 och efter att ha studerat konst började han runt sekelskiftet arbeta som gravör. Efter en kort tid blev han freelance-tecknare och arbetade med "The Story of Jesus for Boys and Girls" ('Sisley's' 1907), med 'Daily Mail's' "Sixpenny Novels" och med serier åt 'Amalgamated Press'. Han arbetade bl.a 1904 på 'Union Jack' alldeles innan tidningen blev permanent hemvist för Sexton Blake's äventyr.
Ett av hans tidigaste kända arbete är "Juliet the Office Girl" i 'Jester' (1917). Den följdes upp av olika bidrag till 'Rainbow', 'Puck', Comic Life', 'Lot-o'-Fun' och 'Crackers' under 1920-talet. Han skapade också en egen serie som hette ”The Trail of Tony True” som publicerades i 'Puck'.


Strip från Puck nr. 1775 från den 6:e augusti 1938
Under åren 1922-24 tog han under en period över "Rob the Rover" från Walter Booth som tecknare av Englands första riktiga äventyrs-serie. Under mitten på 1930-talet assisterade han Booth på samma serie. Han tog under den perioden även över ansvaret för "For the King!" och "The Adventures of Captain Moonlight". Ensam producerade han många andra äventyrsserier för 'Puck', 'Crackers', 'Merry & Bright' och 'Golden' under 1930-talet.
Daniels' karriär tycks ha tagit slut i och med att lågpris-serietidningarna, de s.k. "penny comics" dog ut i början av andra världskriget. Han bodde dock kvar i London till 1944-45, tills strax före sin död, 71 år gammal.
Daniel gifte sig 1902 med Martha Dixon och hade minst 2 döttrar.

Harry Nielsen

När kriget hade satt stopp för den engelska versionen av serien gick den över till den danske tecknaren Harry Nielsen som skapade den som många äldre läsare än i dag kallar "Den riktige Willy".
Han föddes 29.9.1896 i Köpenhamn och tog realexamen 1913. Därefter fick han privatundervisning i målarkonst i 4 år. Vid 1:a världskrigets slut började han som reklamtecknare och för att försörja sig började han även att rita post- och vykort för Stenders förlag. På 20-talet tecknade han också omslag till flera barnböcker utgivna av Gyldendal samt illustrationer till flera olika vecko- och månadstidningar.
1925 började Harry Nielsen att arbeta åt förlaget Aller. Där tecknade han en hel del figurer till de bilagda modell-teater-komedierna i Familie-Journalen. Familie-Journalen drog för övrigt även mycket nytta av hans skicklighet som illustratör under de följande årtiondena.
Harry Nielsen illustrerade en del noveller i Familie-Journalen innan han sommaren 1941 påbörjade en fortsättning av Willy-serien. Harry Nielsen hade en egen tecknarstil, men bevarade ändå huvuddragen i Willy-figurens karaktär så som den var fastlagd av Booth under.20 års tid. Han var faktisk så trogen mot den ursprunglige Willy, att han 1944 återanvände intrigen från det första Willyäventyret - “Bland Söderhavets Pirater" - i ett av sina äventyr. Handling och miljö var dock moderniserad och anpassad till 40-talet.

Willy fick under de första åren i Harry Nielsens version i Sverige heta ”Ronnie”. Det var under perioden som serien publicerades i 25an. 1946 började serien åter i Allers och namnet ändrades till ”Willy på äventyr” och hjälten kallades ”Willy.
I början på 1940-talet så gavs det ut 4 häften med Harry Nielsens version av serien. Det var Allers förlag som gav ut dessa i Sverige under perioden 1943 till 1947.
I de 2 första albumen fick Willy heta Ronnie. Det var äventyr som tidigare presenterats i 25an där serien hette Ronnie på äventyr. I de 2 sista albumen fick hjälten heta Willy då dessa äventyr tidigare publicerats i Allers.
I Danmark utkom det 3 häften tecknade av Harry Nielsen under åren 1943-1944.
Totalt var det 5 olika äventyr av honom som gavs ut i albumform.
Harry Nielsen ritade också "Nalle och Lisa"-serien, som fanns i både Allers och Familie Journalen samtidigt med Willy. Dessa serier fortsatte han med, efter att han från och med nr. 38/1947 upphört med att teckna Willy.
Han avled den 19 mars 1983 i Hvidovre.

25an nr 35/1942
Allers nr 29/1946

Tage Andersen
.k .kkn .k


Dansk tecknare, född i Århus den 17:e maj 1922 - död 18 april 1981 efter en tids sjukdom.
Tage Andersen började en helt ny Willy-serie 1956.
Tillsammans med textförfattaren Aage Grauballe skapade han en Willy, som under de följande 20 åren genomgick en våldsam utveckling. Willy åkte som vanligt jorden runt, men under de senare åren utspelade sig serien ute i rymden och slutade som en ren Science Fictionserie.
Tage Andersen jämförs ofta med Alex Raymond i sin tecknarstil – och Willy jämförs då främst med Blixt Gordon.
Tage Andersen tecknade även omslag till en stort antal serietidningar, t.ex ’Skipper Skræk’ samt gjorde illustrationer till ett stort antal noveller och romaner i Familie Journalen och därmed även i Allers.
Vid sidan av detta var han en erkänd konstnär med specialitet på att avbilda svampar och han medverkade i ett flertal böcker om svamp.

 


Tage Andersen i färd med att
teckna Willy på äventyr med
Preben Kaas som modell

För generationen som är född efter kriget är Tage Andersens och Aage Grauballes science fictionhjälte "den riktige Willy" - då det var denna version av serien som man kunde följa under sin uppväxttid.
Från början bekämpade deras Willy - i likhet med tidigare "Willy’er" - det ena "vilda" och "fientliga" folkslaget efter det andra, medan serien i slutet gick över till att rädda främmande civilisationer från galna vetenskapsmän, onda robotar, och klotets totala undergång. Äventyren handlade om allt från imperialism till kallt krig och atomtrassel och serien blev en mer renodlad science fictionserie.


Willy på äventyr från Allers nr 28/1961. Tecknare är Tage Andersen.

Om Harry Nielsen var expert på att föra seriens handling framåt genom serierutorna så var Tage Andersen en mästare på att ut-trycka dramatik och känsla i de enskilda serierutorna.
Två exempel på detta kan ses på dessa bilder som är från 1959 resp 1964.

På första bilden kan man tydligt utläsa Jonnas förtvivlan i hennes ansikte och på den andra bilden anar man dramatiken när SM4 snabbt måste lyfta för att inte förstöras.

Tage Andersen fick också ett seriealbum utgivet.
Det var Rymdpiraten som kom ut 1966 och gavs ut av Allers Förlag i Sverige, Danmark och Norge.
1977 lämnade Tage Willy-serien helt för att ägna sig åt andra konstnärliga uppdrag.


Aage Grauballe
(Författare till de Willy-äventyr som Tage Andersen tecknade.)

Aage Grauballe var född 2.10.1924 i Hammel på Jylland och växte upp i Randers. Han avled den 29:e september 1981 efter en tids sjukdom.
Han hade innan han började hos Allers varit journalist på bl.a Associated Press och Ekstra Bladet.
Han blev chefsredaktör på Familie Journalen 1965 efter Mogens Allers bortgång.
Han har även skrivit ett par ungdoms-noveller; 'Det frække kup' och 'Pyromanmysteriet' som kom ut på bokförlaget Wangel 1960, samlade i en bok kallad "Det frække kup". Aage skrev även noveller och andra texter åt Allers förlag.
Aage skapade ideerna till Willy-äventyren och skrev texten efter det att Tage hade ritat serierutorna.
Han fortsatte att skriva handlingen till Willy även efter det att han blivit chefsredaktör, tills serien lades ned 1977.

John L. Jukes (11.10.1901-31.10.1972)
(Tecknare av 'Quest of the Grey Hawk' som representerade 'Willy på Äventyr' i Allers
nr. 17/1935 - nr. 3/1936.) 

John L. Jukes, var en engelsk serietecknare som var född i West Bromwich, Staffordshire år 1901. Efter att ha arbetat i Australien några år återvände han 1930 till England där han började arbeta för bl.a. Amalgamated Press. Han arbetade under 1930-talet med ett flertal olika serier, bl.a. 'Quest of the Grey Hawk' (1934) och 'In the Shadow of El-Karu' (1935). Hans första orginalserier publicerades 1931. Det var bl.a 'Merry Mike's Ice Cream Bike', 'Heap Big Beef', 'Jim Jam' och 'Jollity Farm'. Han började efter andra världskriget som freelancetecknare åt Scion och ritade en rad andra serier, såsom 'Tommy Trinder', 'Archie Andrews', 'Norman Wisdom' och 'Dinah Mite'. 1957 började han att teckna instruktionsmaterial i serieform för NATO.
Han drog sig efter några år tillbaka till Englands sydkust där han ägnade sig åt en veckoserie i 'Whizzer & Chips'. John L. Jukes dog i Liskeard, Cornwall den 31/10 1972.

Reg Perrott (1914-1947)
(Tecknare av 'The Golden Arrow' som representerade 'Willy på Äventyr' i Allers
nr. 14/1938 - nr. 15/1939.)


Reginald Perrott, engelsk tecknare född i Charlton, Woolwhich, 1914. Han började 1934 hos 'Morley Adams & Henry Fidler Agency' som ateljetecknare. Hans första skapelser var humoristiska serier typ 'Benny & Buster' i 'South Wales Echo' och 'Bobbie & Bertie Bruin' i 'Scottish Daily Express' men senare under året bytte han stil till en mer dramatisk sådan med en serie kallad 'Luck of the Legion' för 'Bristol Evening World'. Detta var början till en framgångsrik karriär.
1935 började han att arbeta för Amalgamated Press. Hans verk publicerades i tidningar som Joker ('Whirling Around the World'),Jolly ('Wheels of Fortune', 'Red Ryder'),Puck ('The Young Explorers', 'The Golden Arrow'), Golden ('Golden Eagle') and Happy Days ('Sons of the Sword').
Han var också representerad i Mickey Mouse Weekly med 'Song of the Sword', 'The Road to Rome' and 'Wings of Fortune'.
1937 påbörjade han sin största framgång - 'The Golden Arrow'. Den publicerades i Puck och tidningen bröt därmeden gammal tradition genom att överge texterna under bilderna och istället börja med pratbubblor.
Han tjänstgjorde i R.A.F. mellan åren 1939 och 1945, men blev invalidiserad på grund av en elakartad malaria.

Han blev så småningom studiomanager på 'Mickey Mouse Weekly' och producerade då förstasidor samt komediserier som 'Sir Roger de Coverlet' (1944) och 'The White King of Arabia' (1945). Efter kriget illustrerade

han även ett antal romaner.
Hans alltför tidiga död 1947 pga strupcancer, endast 32 år gammal, berövade den engelska serievärlden på deras kanske bästa tecknare av äventyrsserier.

från Allers nr. 31/1938