. . . . . . Spud & Co
. . . . . . .


INTRODUKTION:


Serien Spud & co som i orginal hetteTim Tyler's Luck skapades av Lyman Young.
Serien startade som dagsserie den 13 augusti 1928 och som söndagsserie 19 juli 1931.

Första gången serien dök upp i Sverige var 1942 då den gavs ut i Veckans serier av Åhlen & Åkerlund. Serien hette då "Bob och Frank" vilket den även gjorde när den gavs ut av Serieförlaget 1954.
I utgivningarna av Aller Press (i tidningen Stjärnbragder 1953) och Formatic Press (1962-1964) hette serien "Spud & Co".


Lyman Young föddes 1893 i Chicago.
Han studerade där vid Chicago Art Institute.
Lyman Young var äldre bror till Blondies skapare Murat "Chic" Young.
Under 1:a världskriget deltog han i striderna mot Tyskarna och dess allierade. När han blev hemförlovad efter krigets slut arbetade han
först som försäljare. Serietecknandet lockade dock och 1924 övertog han teckningsarbete på dagstidningsserien "The Kelly Kids", som C.W. Kahles hade skapat 5 år tidigare.
1927 skapade Lyman Young sin humoristiska serie "The Kid Sister", som var en avnämnare från den serien och 1928 skapade han sedan "Tim Tyler's Luck".


Serien "Tim Tyler's Luck" inleds med att den föräldralösa Tim Tyler drömmer om att han är pilot på farliga äventyr. Han arbetar som kontorsbud hos ett flygsällskap, där han blir vän med Spud Slavins. 1931 drar de två oskiljaktiga vännerna ut i Afrikas vildmark, som därefter blir en ständig skådeplats för den populära serien.

 
Young hängav sig helt och hållet åt denna serie, som han sade var ett sätt för honom att återskapa några av sina barndms drömmar.
Även om andra tecknare som Alex Raymond, Charles Flanders, Burne Hogarth, Clark Haas, Tony DiPreta, Nat Edson och Tom Massey assisterade honom på serien var den
dock hela tiden präglad av Young's klara och rena stil och så förblev den tills han slutade med den i slutet av 50-talet.
Young drog sig tillbaka, först till Florida, där han bodde granne med sin bror Chic Young och därefter till Californien.
Hans son Bob tog 1972 över dagsstrippen medan söndagssidan fortsattes av Tom Massey till 1971.
Bob Young började arbeta (och dela äran) med sin fader på serien och tog över den helt efter Lyman Young's död 1984. Serien ebbade dock så sakteliga ut och gick bara i en amerikansk dagstidning, Conroe Courier i Texas, när den slutligen upphörde 24:e augusti 1996.
Då söndagssidan började 1931 fortsatte serien "The Kid Sister" överst på sidan. Den blev dock 1935 ersatt av serien om reportern och detektiven Curley Harper (Willy Harper i Allers Familj-Journal i Sverige). Den upphörde dock efter relativt kort tid.
Lyman Young dog den 12.2.1984, i en ålder av 91 år.

TECKNARE:
Lyman Young
..
Alex Raymond
Tom
Massey
..
Bob
Young
  Ovan är den sista strippen om "Spud och Tim". Den tecknades av Bob Young och publicerades den 24:e augusti 1996 och som kan ses så slutade serien mitt i ett äventyr.
Serien höll på slutet ingen speciellt hög kvalitet och förmodligen var det det dåliga intresset från tidningarna som fick Bob Young att sluta teckna serien.