Som tecknad serie:

Serie tecknad av Rolf Gohs som publicerades i ’Seriemagasinet’ nr. 50-51/1955.

En grupp astronauter ger sig iväg från en rymdstation på den första bemannade resan till Mars. Men problem uppstår då befälhavaren har religösa övertygelser som går stick
i stäv med uppdraget. Serien bygger en film med samma namn som i original hette ’Conquest Of Space’ och som hade premiär 1955.
Rolf Gohs berättar själv om detta i boken 'Rolf Gohs ett tecknarliv':
”Den serien byggde på en långfilm med samma namn. Jag ville rita något eget och något som var så långt från Kilroy som möjligt. Rymden och det utomjordiska har alltid fascinerat mig. Det här var en av de första rymdfilmerna… med rymddräkter och utrustning som verkade realistisk, liksom handlingen. Till exempel de G-krafter besättningen utsätts för… och en begravning i rymden av en besättningsmedlem. Jag hade filmbilder då jag ritade serien, det var gratisbilder som kom från filmbolaget.”


 
Rolf Gohs (född 26:e okt. 1933)
Som serieskapare är Gohs mest känd för sin ungdomsserie "Mystiska 2:an" och för sina omslag till den svenska serietidningen 'Fantomen'. Han föddes 1933 i Estland men växte upp i Polen under andra världskriget. Han flyttade till Sverige vid 13 års ålder.
I Sverige upptäckte Gohs för första gången tecknade serier och han bestämde sig tidigt för att bli serietecknare.
Vid 16 års ålder hoppade han av realskolan och började arbeta på 'Centerförlaget' som ateljétecknare.
Seriedebuten kom 1952 när han endast 18 år gammal fick överta 'Seriemagasinets' ursprungliga huvudserie "Kilroy", vars italienske skapare hade avslutat serien. Serien kom att pågå till 1957. Under denna period producerade Gohs också fyra engångsserier för samma tidning; science fiction-serierna "Världsrymdens erövrare" (1955), "Bomben" (1956) och "Mannen från Claa" (1957), samt "Dödens fågel" (1958) - den första svenska skräckserien. Därefter tog han ett uppehåll från serieskapandet för att istället arbeta med illustrationer – däribland många serietidningsomslag – samt film och foto.
Han återvände till seriernas värld under 1960-talet, då han fick alltfler uppdrag av 'Semic'. Bland annat gjorde han omslag till svenska 'Fantomen' och tecknade även ett par äventyr av tidningens huvudserie - bland de första av de licensproducerade Fantomen-avsnitten
i Sverige. Tillsammans med Börje Nilsson gjorde han också en dagspressversion av "Pelle Svanslös".
1969 startade Gohs tillsammans med redaktörerna Per-Anders Jonsson och Janne Brydner förlaget 'Inter Art' som gav ut två serietidningar; 'Kilroy' och 'Mystiska 2:an' - en helt ny originalserie av Gohs.
På grund av ekonomiska svårigheter var de tvungna att lägga ner förlaget redan efter sex månader. 'Semic Press' köpte emellertid upp det och fortsatte utgivningen av "Mystiska 2:an" i ytterligare tre år.
På senare tid har Gohs främst arbetat med att teckna omslag till 'Fantomen' och andra tidningar som 'Levande Livet', 'Agent X9' och 'Seriemagasinet'. 1985 publicerades hans skräckserie "Blodsmak" i den kortlivade vuxensatsningen 'Comet'. I början av 2000-talet färdigställde han serien "Dom oskyldiga" om barnkorståget på 1200-talet. Ursprungligen var den tänkt för albumpublicering, men till sist publicerades den som biserie i 'Fantomen'. Han har belönats med bl.a Adamsonstatyetten 1972 och 91:an-stipendiet 1984.
Enligt egen utsago ville han 2001 färdigställa några filosofiska kortfilmer om konst och konstnärskap.

Serien har enbart publicerats i 'Seriemagasinet' nr. 50-51/1955.
nr. 50-51/1955

Som film:

Originaltitel: Conquest of Space
Regissör: Byron Haskin
Utgivningsår: 1955
Längd: 81 min
Skådespelare: Eric Fleming, Walter Brooke, Mickey Shaughnessy,
William Hopper, Ross Martin, Joan Shawlee
Manus: Philip Yordan, Barré Lyndon, George Worthing Yates
Genre: Science Fiction
Produktionsland: USA
 

Filmen handlar om den första interplanetariska resan till planeten Mars. Raktens bemanning består av 5 personer och sänds ut från jordens bana nära "The Wheel", mänsklighetens första rymdstation på en bana 1075 miles ovanför Jorden. På sin långa resa till den Röda planeten möter de olika faror, både inifrån och utifrån, som nästan stoppar uppdraget.
Chef ombord på "The Wheel" är dess skapare Överste Samuel T. Merritt (Walter Brooke). Hans son, Kapten Barney (Eric Fleming)
har varit ombord i ett år och vill återvända till Jorden.
Ett gigantiskt rymdskepp har byggts i en omloppsbana alldeles intill och en inspektör från Jorden kommer med nya order. Merritt
befodras till General och skall leda det nya rymdskeppet som skall fara till Mars istället för till Månen som var den ursprungliga planen. Merritt utser sin besättning som består av 3 meniga och en officier. Hans nära vän sergeant Mahoney (Mickey Shaughnessy) anmäler sig frivilligt. Hans önskemål avböjs dock då hans anses vara 20 år för gammal. Barney Merritt anmäler sig att bli den andra officieren då han hör att färden skall gå till Mars.

Under resans gång börjar generalen att drabbas av rymdtrötthet, hans omdöme försämras och han börjar studera bibeln intensivt. Han börjar så småningom att ifrågssätta uppdragets rättfärdigande. Deras radarantenn går efter ett tag sönder och två av besättningens medlemmar måste gå utanför rymdskeppet för att laga antennen. Dom får igång den igen men upptäcker att en glödande planetoid, 20 gånger så stor som deras rymskepp, kommer störtande mot dom. De lyckas undvika en kollision, men deras manöver punkterar sergeant Fodors (Ross Martin) rymddräkt och han dör omedelbart. Efter en religiös ceremoni i rymdskeppet skickas hans kropp ut i rymdens evighet.
Åtta månader senare när de nästan är framme vid Mars så har general Merritt blivit psykiskt instabil och han försöker kraschlanda rymdskeppet på Mars, numera övertygad om att deras resa stider mot guds vilja. Barney lyckas övermanna sin far och landar den stora raketen säkert. Under besättningens första promenad på Mars ser de plötsligt hur det rinner vatten ur deras nu upprättstående returraket. Barney upptäcker snabbt att läckan är ett sabotage av hans far, som i det hotar sin son med en revolver. De två råkar i slagsmål och ett skott avlossas som dödar generalen. Barney får efter det ta över befälet efter sin far.
Mars visar sig vara en ogästvänlig planet och de får kämpa för att överleva med sitt minskade vattenförråd. Jorden står inte i rätt position för återfärden förrän om ett år.
Under julhelgen drabbas dom av en kraftig snöstorm som dock ger dom möjlighet att fylla på vattenförrådet.
När det har blivit dags för återresan börjar dom höra ett mullrande ljud och de ser klippblock falla omkull och marken börjar häftigt skaka. Marknivån ändras under den kraftiga jordbävningen. Deras rymdskepp har börjat luta betänkligt och kan inte klara en nöduppskjutning. Besättningen använder då raketens kraftfulla maskiner för att rätta till marken under landningsbenen. Manövern lyckas och de kan ge sig iväg. Rymdskeppet lyfter i samma ögonblick som ytan på Mars fullständigt kollapsar.
Tillbaka i rymden blir Barney rentvådd från anklagelsen att ha dödat sin pappa och för att inte förstöra faders rykte och smutsa ner hans tidigare fläckfria militära karriär säger man att "mannen som erövrade rymden" dog i tjänsten när han offrade sig själv för att rädda sin besättning.


Mexiko
Sverige
USA
USA
Tyskland
BelgienSpanien
Danmark
Italien
Frankrike
Spanien
Förutom dessa länder publicerades filmen även bl.a. i:
Finland: Avaruuden valloitus (Rymdens betvingare), Grekland: I kataktisis tou diastimatos
, Österrike: Die Eroberung des Weltalls, Brasilien: A Conquista do Espaço, Turkiet: Fezanin Fethi


_________________________________________
Copyright 2017, Björn Harnby. All rights reserved.