"Sky Masters of the Space Force" som publicerades mindre än ett år efter Sputnik var den första serien som kom ut under den s.k. "Space Age"-perioden. Men "Sky Masters" som enbart publicerades under några få år var en mycket liten del av
allt som producerades med temat "science fiction-äventyr med rymdfarare". Många olika medier var med om dela på kakan; t.ex. CBS-showen "Men into Space" från 1959, tidningsserien "Drift Marlo" och 'Dells' serietidning "Space Man" - för att nämna några. Även andra tecknade serier med det temat dök under de åren. Serien som sådan är idag främst ihågkommen för att den tecknades av Jack Kirby, den legendariska medskaparen av "Captain America", "Boy Commandos" och hela idén med romantik som en genre inom tecknade serier.
Kirbys medhjälpare på serien, som författare, var bröderna Dick och Dave Wood. De hade tidigare arbetat på 'Quality
Comics' under 1940-talet och tidigt 50-tal och därefter på 'DC'. Deras senare arbeten där inkluderar serier som "Dial H for Hero" och "Ultra the Multi-Alien". Deras alster baserades främst på dialog så Kirby skapade många egna intriger. Tuschare
var Wallace Wood, känd för bl.a. "T.H.U.N.D.E.R. Agents" och "EC Comics". Han var inte släkt med de skrivande bröderna Wood. Han samarbetade också under den perioden med Kirby på 'DC's' "Challengers of the Unknown". Wood ersattes
senare av Dick Ayers, som också tuschade (och senare tog över) många av Kirbys andra arbeten på 1960-talet, t.ex "The Two-Gun Kid" och "Sgt. Fury". Den siste medlemmen i teamet var utgivaren Jack Schiff, som förde samman dem med Harry Elmlark på 'The George Matthew Adams Service', som syndikaliserade serien. (En artikel om det rättsliga bråket finns att
läsa i 'The Jack Kirby Collector' #15 från 1997.)
'Adams Service' hanterade ganska många serien genom åren, men få av dem gjorde några större avtryck förutom "Sky Masters", "Ed Wheelan's Minute Movies" och "Edwina Dumm's Cap Stubbs & Tippie".

"Sky Masters" dagstidningsversion startade 8 september 1958. Söndagsversionen kom exakt fem månader senare. Serien spelade på det nya världsomspännande ökade intresset för rymdresor, vilket gjorde att även ett mindre seriesyndikat som 'Adams' kunde få ut serien i över 300 tidningar.
Namnet "Sky Masters" refererade inte till folk som åkte ut i rymden och etablerade sig som herrefolk där, utan var själva namnet på hjälten, major Sky Masters. Han tjänstgjorde i en militär verksamhet i en nära framtida miljö, United States
Space Force. De opererade från en rymdstation i 1950-tals stil - en hjul
liknande skapelse - och han reste mellan stationen och Cape Caneveral i farkoster som liknade rymdkapslar som inom en snar framtid skulle bli en vanlig syn på nyheterna. Det var, för att använda en fras som senare blev populär när det gällde att beskriva 'nära framtid science fiction', som
"moderna som morgondagens rubriker".
En nackdel med morgondagens rubriker är att imorgon snabbt blir till igår, och sedan fortsätter att försvinna i det förflutna. "Sky Masters" var redan från början dömd att bli omodern redan inom några år, men det hela tycks ha blivit påskyndat
genom en dispyt som snabbt förvandlades till en veritabel strid mellan Schiff och Kirby över huruvida Schiff kunde kräva ersättning för att ha, enligt åtminstone honom själv, ha satt samman det kreativa teamet.
Schiff drog det hela inför domstol och detta dämpade markant Kirbys entusiasm för företaget och för serietidningssyndikat rent generallt. Resultatet blev att "Sky Masters" söndagsversion avslutades den 14 februari 1960 och dagstidningsversionen den 25 februari året därpå - och att Kirby lämnade 'DC' och inte arbetade för dem igen förrän på1970-talet, långt efter det att Schiff pensionerats. Kirby gick över till 'Marvel Comics', där han och Stan Lee skapade "Fantastiska Fyran", "Hulken" och flera andra av de karaktärer som satte 'Marvel' på kartan över serietidningsvärlden. "Sky Masters" försmäktade i anonymitet i flera år, men en anonymitet av en ganska icke-obskyr sort. Alltså, serien var väl känd för Kirbys många anhängare som en del av hans verk, men sällan läst av dem.
Serien introducerades i slutet av 1958, efter kraschen i serietidningsbranschen 1954, vilken hade gjort att Jack Kirby och Joe Simons kortlivade 'Mainline Publishing' hade gått i konkurs. Jack verkade efter det tycka att den säkraste vägen för honom att tjäna pengar i den morbida marknaden för traditionella serier var att skapa en syndikaliserad serie som kunde nå en bredare
publik och därigenom generera mer pengar.
Kirbys dynamiska sätt att berätta var perfekt för en serie som skapades som ett direkt resultat av att Sovjet hade skickat upp en satellit i en bana runt jorden, Sputnik, och därigenom besegrat USA i rymden. Dick och Dave Wood, två av USA's mest drivna serieförfattare skapade intrigen. Jack Kirby var onekligen en mästerlig berättare, men hans verk hade oftast inte nått någon högre nivå p.g.a mindre duktiga tuschare. Ingen vet egentligen hur det gick till när Wally Wood fick frågan om att tuscha serien, men Wally Wood var en berättare som jobbat mycket hos 'EC Comics'. Efter kraschen 1954 hade han slutat teckna serier och gått över till den mer lönsamma 'Mad Magazine'.
Ytligt sett så hade dessa två tecknare helt olika stilar. Stilar som man egentligen inte trodde skulle passa ihop och skapa ett fantastiskt samarbete dem emellan, fullt i klass med det arbete som Joe Sinnott senare skulle bidra med i Kirbys "Fantastiska Fyran".

Det som är så häpnadsväckande med serien är hur tekniskt korrekt den var. Vid en tidpunkt då det inte fanns några bemannade rymdfärder överhuvudtaget hade den ändå med tekniska detaljer som en tre-stegs-raket, separationen av de olika stegen samt ett stort antal korrekta tekniska detaljer beträffande hastigheter och avstånd.
Detta fick serien att verkligen sticka ut jämfört med många av konkurrenterna.

 

Jack Kirby (född 28 augusti 1917 som Jacob Kurtzberg, död 6 februari 1994)
Han var en amerikansk serietecknare, författare och utgivare, allmänt sedd som en av det tecknade mediats största innovatörer och en av dem som påverkade branschen mest. Han växte upp i New York City och lärde sig teckna genom att efterapa figurer from serietidningar och redaktionella teckningar.
Han började arbeta inom den starkt växande serieindustrin på 1930-talet, tecknade olika serier och under olika pseudonymer, som t.ex Jack Curtiss, innan
han slutligen bestämde sig för Jack Kirby. 1940 skapade han tillsammans med Joe Simon den så framgångsrika superhjälten Captain America för 'Timely Comics', föregångare till 'Marvel Comics'. Under 40-talet jobbade han mycket tillsammans med Simon och skapade ett stort antal karaktärer för det bolaget och för 'National Comics Publications', som sedemera blev 'DC Comics'.
Efter sin militära tjänstgöring under andra världskriget arbetade han åt 'DC', 'Harvey Comics', 'Hillman Periodicals' och ett antal andra bolag.
Åt 'Crestwood Publications' skapade han och Simon en genre av romantiska serier och kort därefter grundade han och Simon sitt egna kortlivade bolag 'Mainline Publications'. Kirby jobbade också på 50-talet för 'Atlas Comics' som blev 'Marvel'. För dom skapade han tillsammans med Stan Lee många av det bolagets stora namn, t.ex. "Fantastiska Fyran", "X-Men" och "Hulken". Lee–Kirbys titlar genererade mycket pengar men blev också starkt kritiserade och på 70-talet tyckte Kirby sig ha blivit orättvist behandlad så han slutade på 'Marvel' för att istället börja arbeta åt deras rival 'DC'.
På 'DC' skapade Kirby sin "Fourth World saga" som spände över många olika serier. Dessa blev dock inte kommersiellt framgångsrika och lades ned, medan
At DC, Kirby created his Fourth World saga, which spanned several comics titles. While these series proved commercially unsuccessful and were canceled, 'Fourth World's New Gods' fortsatte som en betydande del av 'DCs' universum. Kirby återvände till 'Marvel' för en kortare period på senare hälften av 70-talet och fortsatte därefter med att arbeta med TV-animeringar och åt mindre oberoende förlag.
På sin ålders höst började Kirby få uppmärksamhet i pressen för vad han åstadkommit under sin karriär och 1987 blev han som en av de allra första invald
i
'Will Eisner Comic Book Hall of Fame'.
Kirby gifte sig 1942 med Rosalind Goldstein. De fick fyra barn tillsammans och var gifta till Kirbys död i hjärtsvikt 1994.
'Jack Kirby Awards' och 'Jack Kirby Hall of Fame' döptes för att hedra hans minne.
Wallace (Wally) Wood (född 17 juni 1927 i Menahga, Minnesota, USA, död 2 nov. 1981 i Los Angeles, Californien)
Wally Wood anslöt sig till 'EC Comics' på 1950-talet och blev snabbt en av deras bästa tecknare. Wood arbetade med 'ECs' science fiction-serier, och gjorde bl.a några av de första grafiska anpassningarna av Ray Bradburys noveller. Han arbetade där även med "Two-Fisted Tales" och "Frontline Combat".
1952 blev Wood en av de som bidrog mest till 'MADs' innehåll. Han gjorde fantastiska parodier på etablerade tecknade serier och serietidningar.
Han ansågs genomgående som en av de mest talangfulla tecknarna som någonsin jobbat med serier och fick en mängd utmärkelser.
Han fick 'National Cartoonists Society Comic Book Division awards' hela tre gånger; 1957, 1959 och 1965.
Han fick 'Alley Awards' utmärkelser som bästa tecknare 1965 och som bästa tuschare 1966.
1978 fick han den franska utmärkelsen som 'Best Foreign Cartoonist Award' vid 'Angoulême International Comics Festival'.
Han valdes 1989 in i 'Jack Kirby Hall of Fame', och 1992 i 'Will Eisner Award Hall of Fame'.

 

Richard Bache "Dick" Ayers
(född 28 april 1924 i Ossining, New York, död 4 maj 2014 i White Plains, New York)
Han var en amerikansk serietecknare som var mest känd för sitt arbete som tuschare åt Jack Kirby under senare delen av 1950-talet och 1960-talet. En period känd som "Silver Age of Comics". Hans arbete inkluderade några av de tidigaste utgåvorna av 'Marvel Comics' "Fantastiska Fyran". Han var även huvudansvarig tecknare för 'Marvels' serie om andra världskriget "Sgt. Fury and his Howling Commandos". Han tecknade den under en 10 års-period och
han var med och skapade "Ghost Rider"; en vilda västern skräckserie från 'Magazine Enterprises' på 50-talet. Han tecknade även en version av den för 'Marvel' på 60-talet.
Ayers valdes år 2007 in i 'Will Eisners Comic Book Hall of Fame'.

Utgivning i USA:
Serien publicerades i ett antal dagstidningar i USA, både dagstidningsserien och söndagsserien; t.ex i 'The Pittsburgh Press' mellan 8 sept 1958 - 30 december 1959 (dagstidningsserien)
och i 'Toledo Blade' 8 september 1958 - 19 december 1959 (dagstidningsserien).

1:a strippen från 8 september 1958

Neal Adams tecknade i unga år en söndagssida av "Sky Masters".
"I did when I was in high school. I did a Sunday page. I became a
fan of the Kirby/Wood combination so that even when I did it, I
was doing Wally Wood lines and I was trying to do Kirby drawings."
(Teckningen som sådan användes aldrig i serien.)
Förteckning över vem som tuschade serien över tid;
Söndagsversionen
Wally Wood
8.02.1959 - 5.07.1959
Dick Ayers
12.07.1959
Wally Wood 19.07.1959 - 26.07.1959
Jack & Roz Kirby 2.08.1959 - 16.08.1959
Dick Ayers
23.08.1959 - 14.02.1960
Dagstidningsversionen
Wally Wood
8.09.1958 - 11.07.1959
Jack & Roz Kirby 13.07.1959 - 22.08.1959
Dick Ayers
24.08.1959 - 25.02.1961

'Comic Art Showcase' påbörjade 1980 en utgivning av "Sky Masters". Det kom dock enbart ut ett nummer, och serien blev ej komplett utgiven. Albumet repriserade dagstidningsserien från 22 september 1958 till 25 juni 1959 (ungefär halvvägs in i den fjärde episoden).
'Pure Imagination' gav 1991 ut en bok, 70 sidor tjock, som innehöll dagstidningsserien från 8 september 1958 till 8 maj 1959 samt 8 st söndagssidor i färg, 8 februari 1959 till 29 mars 1959. Boken gavs ut både med hårda och mjuka pärmar, plus en begränsad upplaga signerad av Jack Kirby. Tanken var att återutge ut hela serien i tre böcker, men enbart första boken trycktes.
’Comics Revue’ gav sedan under åren 1996-2001 ut de söndagssidor som inte var med i 'Pure Imaginations' utgivning. Omslagets första sida användes emellanåt för att kunna återge serien i färg. (Se alla 'Comics Revue' med "Sky Masters of the Space Force" på omslaget och en förteckning över hur serien publicerades i tidningen
. Länk)
'Pure Imagination' gav sedan år 2000 ut en ny bok, på 282 sidor, med namnet "The complete Sky Masters of the space force";
53 söndagssidor och 773 dagstidningsstrippar - allt i svartvitt. Även denna bok finns med både hårda och mjuka pärmar.
I slutet av 2017 gav 'Hermes Press' ut en bok med den kompletta utgivningen av dagsstripparna (i svartvitt) och 2018 gav 'Amigo Comics' ut en bok med komplett utgivning av söndagssidorna (i färg).


'Comic Art Showcase', 1980

'Pure Imagination', 1991
'Pure Imagination', ej utgiven


'Comics Revue', 1996-2001


'Pure Imagination
', 2000

'Hermes Press', 2017

'Amigo Comics', 2018

Episoder:


Dagstidningsserien
D1
First Man in Space
8.8.1958 - 21.11.1958
D2
Sabotage
22.11.1958 - 7.3.1959
D3
Mayday Shannon
8.3.1959 - 8.5.1959
D4
To Save a Life
11.5.1959 - 10.6.1959
D5
The Lost Capsule/The Stars Above, the Mud Below
11.6.1959 - 23.8.1959
D6
Alfie
24.8.1959 - 13.1.1960
D7
Refugee
14.1.1960 - 18.2.1960
D8
Wedding in Space/The First Woman in Space
20.2.1960 - 20.4.1960
D9
Message from Space
21.4.1960 - 22.6.1960
D10
Weather Watchers
23.6.1960 - 27.12.1960
D11
The Young Astronaut/Fission Tate
28.12.1960 - 25.2.1961
Söndagsserien
S1
The Atom Horse
8.2.1959 - 22.3.1959
S2
Project Darkside
29.03.1959 - 28.6.1959
S3
Mister Lunivac
5.7.1959 - ??.8.1959
S4
Jumbo Jones
??.8.1959 - 13.12.1959
S5
The Yogi Spaceman
20.12.1959 - 22.3.1960

I vissa dagstidningar var serien färglagd med vissa svagare färgtoner. Som exemplet från en
dagstidning från St. Louis.

Utgivning i Kanada:
Serien publicerades även i ett antal dagstidningar i Kanada, både dagstidningsserien och söndagsserien; t.ex 'The Vancouver Sun' där den började 8 september 1958
(vardagsserien) och i 'The Calgary Herald' där vardagversionen publicerades 8 september 1958 - 19 december 1959 och söndagsversionen publicerades 14 februari -
28 november 1959 (på lördagar).

annons för serien den 6 september 1958


första söndagssidan 14 februari 1959

sista söndagssidan 28 november 1959


1:a strippen


sista strippen

Utgivning i Sverige:
"Sky Masters" söndagsversion (S1) publicerades i svenska ’Lektyr’, i
nr. 49/1959-41/1960. Totalt 45 veckor. Serien publicerades från
början med 3 serierader, men gick redan fr.o.m 3.e veckan (nr. 51/1959) över till 2 rader per vecka.
Serien publicerades mestadels med en ljusröd eller ljusblå färgton, men några av stripparna presenterades helt i svart-vitt.


...Seriens dagstidningsversion publicerades även 1963 i ’Formatic
...Press’ Allan Kämpe-album
:

nr.
stripnr.
svensk titel
publ. datum
 
1/1963
1-133
(Ingen titel)
8.9.58-9.3.59
D1 + D2
2/1963
304-434
(Ingen titel)
24.9.59-23.2.60
D6 + D7
3/1963
133-186
Den sköna bedragerskan
9.3.59-9.5.59
D3
3/1963
187-303
Det gäller livet
11.5.59-23.9.59
D4-D5
4/1963
460-540
Universums mysterium
24.3.60-25.6.60
D8-D9
4/1963
667-750
Kluvna Fredrik
21.11.60-25.2.61
D10-D11


..Serien introducerades i Lektyr med följande text i nr. 49/1959:
..Mellan fantasi och verklighet kan man säga att denna Lektyrs nya
..serie rör sig. Vi lever ju redan i rymdåldern, och det som nu är ..fantasi kan bli morgondagens verklighet. Här kommer alltså det ..verkliga äventyret, och det gäller att redan från början följa Major ..Sky Masters på hans upplevelser i världsrymden. Klart till start!


...Serien publicerades även i 'GT - Söndagstidningen' under perioden
. 10.1.1960 - 8.4.1962, i totalt 101 nummer av tidningen.


Utgivning i Norge:
"Sky Masters" publicerades i Norge i norska 'Dagbladet' och hette där "Rom-pionerene"
. Den höll där på under perioden september 1959 - april 1962.


Utgivning i Finland:
"Sky Masters" publicerades i Finland i tidningen ’Helsingin Sanomat’. Den höll där på under perioden 13.12.1959 - 30.5.1964.
Serien fick där heta Kai Masters. (Hjältens förnamn ändrades från Sky till Kai för att göra det enklare för finländarna att uttala hans namn)Utgivning i England:
"Sky Masters" publicerades i England i tidningen ’Express Weekly’ fram till
april 1960 då tidningen bytte namn till 'TV Express Weekly'.

 

 Utgivning i Frankrike
:
"Sky Masters" hette i Frankrike "Les Maîtres l’Espace" och publicerades i följande serietidningar.
'Hurrah !' nr. 19-20/1962. Det var episod D4 som publicerades.
'Tele Jeunes' nr. 1-4/1962
'Spatial' nr. 28/2009 - publicerade serien från 1958


Utgivning i Portugal:
"Sky Masters" i portugal i serietidningen '
Espaco':
(1:a serien 1961-62, andra serien 1978)

nr.
titel
6/1961
Sky Masters, Os Fantasmas do Éter
13/1961
Sky Masters, Traicão no Espaco
18/1962
Sky Masters, Os Planos de Mayday
18/1962
Sky Masters, Emergencia Medica
23/1962
Sky Masters, Perdidos na Selva
27/1962

Sky Masters, Bólides Humanos (strip 15.02.1959-28.06.1959)

32/1963
Sky Masters, A Estacão do Espaco
6/1978
Sky Masters, Os Fantasmas do Éter
8/1978
Sky Masters, Traicão no Espaco

Utgivning i Spanien:
I Spanien kom serien ut i två samlingsvolymer,
under år 2008 resp. 2009.
Från början var det tänkt att det skulle komma ut tre
volymer, men den tredje boken blev aldrig utgiven.
Utgivare var 'Glénat'.
Den första boken gavs ut i samband med 'Barcelona Con', spaniens största seriemässa, 2008.
Bok 1: Dagstidningsstrippar 1-384; 8.9.1958-28.11.1959
Bok 2: Dagstidningsstrippar 385-774; 30.11.1959-25.2.1961


Även den nya boken med den kompletta söndagsutgivningen ges av 'Amigo Comics' ut på spanska.Utgivning i Italien:
Ovan nämnda böcker gavs även ut på italienska i Italien.
De utgavs där 2013 resp. 2014 av 'Renoir Comics'.

Innehållsmässigt är de lika som de spanska.
Bok 1: Dagstidningsstrippar 8.9.1958-28.11.1959
Bok 2: Dagstidningsstrippar 30.11.1959-25.2.1961_________________________________________
Copyright 2017, Björn Harnby. All rights reserved.