Robinsons
 

 

"Space Family Robinson" (Rymdfamiljen Robinson), var en science-fiction-serie från USA som publicerades i egen serietidning från Gold Key åren 1962–1982. Tidningen kom ut i totalt 59 nummer.
Serien skapades av Del Connell (manus) och Dan Spiegle (teckningar) för Gold Key Comics. Från och med nummer två togs författandet emellertid över av Gaylord Du Bois.

Familjen Robinson är en typisk amerikansk helyllefamilj som bor på "Space Station One (aka K-7)", egentligen inte en typisk rymdstation utan ett mobilt rymdskepp, med bostäder, trädgård och ett observatorium. Familjen består av pappa Craig som är vetenskapsman, mamma June, också hon vetenskapsman, samt deras tonårsbarn; sonen Tim och dottern Tam.
Serien börjar med att de av en kosmisk storm blir bortförda långt bort från sin hem-planet Jorden då de år 2002 i ett kryssningsskepp gav sig iväg på

. .

en resa mellan närliggande stjärnor. Större delen av serien ägnades sedan åt de äventyr som de upplevde när de försökte hitta vägen hem igen.
En TV-serie ”Lost in space” producerades mellan 1965 och 1968 av tv-producenten Irwin Allen. Han baserade serien på den tecknade serien.
Eftersom TV-serien använde många av de karaktärer och element som fanns med i serien lade man till namnet ”Lost in Space” på serietidningen, från nr 15 i januari 1966, och kallade den ”Space Family Robinson Lost in Space”
Serietidningen var alltså inte en spin-off av TV-serien utan tvärtom var det TV-serien som byggde på den tecknade serien.

I Sverige:

Under titeln "Robinsons" publicerades serien (amerikanska originalversionen) i den svenska serietidningen ’Rymden runt’,
utgiven av ’Williams’ åren 1966–69. Totalt kom det ut 16 nummer av ’Rymden runt’ med ”Robinsons”.
I Sverige publicerades serien endast i svartvitt, medan den i USA publicerades helt i färg.


.. ....Nr1 1966 (första)
Titlar på äventyren i Sverige var:
1. Robinsons i Ismännens våld
2. Robinsons på Grottplaneten
3. Robinsons och den mystiska dimman
4. Robinsons och kopiemysteriet
5. Robinsons på planeten Petra
6. Robinsons möter myrmännen
7. Robinsons och de människoätande växterna
8. Robinsons operation undsättning
9. Robinsons möter järndvärgarna
10. Robinsons på fasans planet
11. Robinsons fångade av stjärnor
12. Robinsons vilse i rymden
13. Robinsons fångar i rymden
14. Robinsons vilse i rymden
15. Robinsons vilse i rymden
16. Robinsons Den dömda planeten

Nr 11

Nr 16 1969 (sista)

I USA:

Serien började publiceras av ’Gold Key’ 1962 under titeln ”Space Family Robinson”. Tidningen lades dock ner 1969 efter 36 nummer, men återupplivades igen 1973, delvis p.g.a. science fictions nya popularitet i kölvattnet på "Star Trek".
Tidningen lades sedan ner än en gång 1977 i och med nr 54, och återupplivades en sista gång 1981–82 med fem nummer som enbart repriserade tidigare serier. De sista fem numren gavs ut under förlagsetiketten ’Whitman Comics’.
I nummer 6–36 (1964–69) medverkade andraserien "Captain Venture and the Land Beneath the Sea".
En "Robinson"-historia publicerades även i tidningen ’Gold Key Champion’ nr 1 (1978).


Nr 1 1962 (första)

Nr 15 1966

Nr 37 1973

Nr 55 1981

Nr 59 1982 (sista)

I USA publicerades serien även i serietidningen ’March of Comics’ i nummer 404 år 1969.

I England:
En brittisk licensversion publicerades i den svart/vita veckoserietidningen Lady Penelope. Den använde samma figurer och miljö som den amerikanska versionen, men var special-tecknad. Författaren är okänd (men en hypotesen är att Brian Woodford stod för manusen). Tecknare var den produktive John Burns.
Sex äventyr berättades under loppet av ett år. Dessutom förekom enstaka historier i The Lady Penelope Summer Extra (1966) och Lady Penelope Annual (1966).

_________________________________________________________________________________
Tecknare och Författare:

Dan Spiegle, (född 10.12.1920, USA):
Dan Spiegle är en serietecknare och illustratör (tecknare och tuschare) som började sin professionella karriär 1949 med att teckna Hopalong Cassidy för ’Mirror Syndicate’. Han fortsatte att teckna denna serie efter det att den köpts ut av ’King Features’ 1951 ända till dess den upphörde.
Han flyttade därefter till ’Western Publishing Company’ och tecknade olika serier för ’Gold Key Comics’.
De introducerade bl.a. ”Space Family Robinson”, ”Korak”, ”Brothers of the Spear” och många andra serier med mysterie- och ockultserier, varav ”Space Family Robinson” var en ren science-fiction-serie.
På 1980-talet arbetade Spiegle med att antal ‘Eclipse’-serier, typ “Crossfire”, 'Destroyer Duc', och 'Whodunnit?”
Vid sidan av serietecknandet så höll Spiegle även på med att illustrera böcker. Spiegle har varit aktiv under 1990-talet med att bl.a. teckna dagstidningsversionen av ”Terry and the Pirates” (1996) för ’King Features’ och ’Tribune Media Services’.
 
Del G. Connell, (född 1916, USA):
Han tog examen från Pasadena City College och blev senare Storyboard-tecknare hos Disney och arbetade med b.la. "Alice i Underlandet". Hittade även på "Stål-Långben" till-sammans med Paul Murry.
Gaylord Du Bois, (24.8.1899 – 20.12.1993, USA):
Gaylord McIlvaine Du Bois (som det står på hans födelsebevis, eller DuBois (han skrev sitt namn även på det sättet, var född i Orange City i Florida.
Han skrev mer än 3000 serieäventyr, ‘Big Little Books’ och berättelser för barn.
Eftersom han bäst trivdes ute i det fria hade han en speciell förtjusning i att skriva berättelser som utspelade sig utomhus. Hans specialitet var västerns, djungelserier och serier om djur.
Han skrev många serieadaptioner av välkända romaner som “Tom Sawyer”, “Huckleberry Finn”, “Little Woman” och “Kidnappad” samt en illustrerad bok om ‘Pony Expressen’.
 
_________________________________________________________________________________

TV-serier och filmer:

TV-serie:
“Lost in Space” var en science-fiction-TV-serie skapad och producerad av Irwin Allen, filmad av ‘20th Century Fox Television’, och sänd på ‘CBS’. Serien pågick under tre säsonger med 83 episoder som visades mellan den 15:e september 1965 och den 6:e mars 1968. Första säsongen filmades i svart-vitt men de övriga säsongerna visades i färg. TV-serien fokuserade i första hand på Jonathan Harris som Dr. Zachary Smith, som ursprungligen var en ytterst ond mördaraspirant men som under tiden som första säsongen pågick blev en sympatisk anti-hjälte som kom med komiska bidrag till TV-serien samtidigt som han orsakade flest problem.
Skådespelare var: Guy Williams som Doctor John Robinson, June Lockhart som Doctor Maureen Robinson, Marta Kristen som Judy Robinson (äldsta dotter), Angela Cartwright som Penny Robinson (yngsta dotter), Billy Mumy som Will Robinson (son) samt Mark Goddard som Major Don West och Jonathan Harris som Doctor Zachary Smith.

En andra TV-serie:
Sent på året 2003, utvecklades en ny TV-serie i USA, med ett något förändrat format. Den var ämnad att vara mer lik den ursprungliga uppsättningen utan Dr. Smith men med en robot. Pilotavsnittet (som hette “The Robinsons: Lost in Space”) visades av ‘The WB Television Network’. Regissör var John Woo och den producerades av ‘Synthesis Entertainment’, ‘Irwin Allen Productions’, ‘Twentieth Century Fox Television’ och ‘Regency Television’.
Jupiter 2, det interstellära rymdskeppet från den första serien var bytt ut mot ett flygande tefatsliknande planetlandar skepp, som tillhörde ett större interstellärt moder-skepp.
Med i pilotavsnittet var John and Maureen, och en äldre son, David, hade tillkommit, liksom Judy, en liten flicka Penny, och tonåringen Will. Det fanns inte med någon Dr. Smith men Don West som var med beskrevs som en “farlig ensamma-vargen typ”.
Rollbesättningen bestod av Brad Johnson som John Robinson, Jayne Brook som Maureen Robinson, Adrianne Palicki som Judy Robinson, Ryan Malgarini som Will Robinson och Mike Erwin som Don West.
Serien fanns inte med bland de program som sändes senare på året.
Producenterna till den nya “Battlestar Galactica” köpte rekvisitan, byggde om den och använde den till scener ombord på “Battlestar Pegasus”.
Tecknad film:
Under TV-säsongen 1972-73 producerade ABC ‘The ABC Saturday Superstar Movie’ som var en veckovis återkommande samling av 60-minuters animerade filmer, TV-piloter och specialprogram från diverse produktionsbolag som t.ex. ‘Hanna-Barbera’, ‘Filmation’, och ‘Rankin-Bass’ – Hanna-Barbera Productions bidrog med tecknade filmer baserade på TV-serier som “Yogi Bear”, “Oliver Twist, “Nanny and the Professor” och Lost in Space.
Dr. Smith (med röst av Jonathan Harris) var den enda karaktären från det ursprungliga programmet som var med, tillsammans med Roboten (kallad Robon). Rymdskeppet lyfte vertikalt med hjälp av raketer och Smith var passagerare och inte sabotör.
Pilotavsnittet för den animerade “Lost in Space” följdes aldrig upp som en serie och endast det avsnittet blev publicerat.
Spelfilm:
Lost in Space är en amerikansk science-fiction-film från 1998 med William Hurt, Mimi Rogers, Heather Graham, Matt LeBlanc, Gary Oldman, Jack Johnson, och Lacey Chabert i rollerna. Filmen spelades in i London och Shepperton och producerades av ‘New Line Cinema’. Storyn är hämtad från CBS’s TV-serie “Lost In Space” från 1965.
Filmen handlar om en resa som familjen Robinson ger sig ut på för att bygga en övergång till en bebolig planet i ett nytt planetsystem dit invånarna på Jorden som är på väg mot sin undergång kan evakueras. En terroristattack får skeppet att komma ur kurs och familjen kommer vilse i rymden.
“Lost in Space” var den första nya film från 1998 att nå första platsen i tittartoppen, efter den långvariga succén för James Camerons film Titanic. Publikens reaktioner var dock inte tillräckligt positiva och antalet tittare räckte inte till för att fullfölja den planerade serien av filmer.
Flera av de gamla skådespelarna från TV-serien dök upp i filmen. June Lockhart (Maureen Robinson) dök upp som Wills skolrektor Cartwright in ett hologram. Mark Goddard (Major West) spelade Major Wests befäl. Angela Cartwright (Penny Robinson) och Marta Kristen (Judy Robinson) dök upp som nyhetsreportrar. Dick Tufeld återvände till sin roll Robotens röst. Jonathan Harris som spelade Dr. Smith i serien, ville dock inte ställa upp som en global affärsman som gjorde affärer med Dr. Smith i filmen.
I rollerna såg vi William Hurt as Professor John Robinson, Mimi Rogers as Professor Maureen Robinson, Heather Graham as Dr. Judy Robinson, (äldsta dotter), Lacey Chabert as Penny Robinson (yngsta dotter), Jack Johnson as Will Robinson, (yngsta barn) samt Matt LeBlanc as Major Don West och Gary Oldman as Dr. Zachary Smith.

________________________
Created 2010, Björn Harnby.