Resan till Ken.
 


Denna tecknade serie som är från 1933 är baserad på en bok, skriven av norrmannen Christian Haugen, ”Reisen til Ken”, som gavs ut i Sverige 1925 och i Norge 1926.
Serien är skapad av den norske tecknaren Arent Christensen.
Under åren 1933-34 publicerades serien i färg på sista sidan i 57 nummer av ’Arbeider-Magasinet’. Detta var Norges första science-fiction-serie. Samarbetet mellan Christensen och Haugen fortsatte med berättelsen ”Den tause verden” (Den tysta världen) som är en fortsättning på ”Resan till Ken” och den publicerades i ’Arbeider-Magasinet’ under åren 1935-36.
”Reisen til Ken” gavs även ut i bokform av 'Thule forlag' 1993.

Serien handlar om hur Iffi Nivo från planeten Ken åker till Jorden för att finna någon som kan hjälpa honom att rädda sin planet från ’Vampyrödlorna’ som vaknat till liv då en grannplanet till Ken exploderat och blivit en ny sol.
Vampyrödlorna är en sorts pansarklädda rovdjur med stora klor och det finns inga vapen på Ken som kan rå på dessa bestar. På Jorden kommer han i kontakt med de två unga männen Jan Borg och Arvid Haga och dessa åker med honom tillbaka till Ken och besegrar till slut ödlorna.
Planeten Ken är indelad i tre ”världsdelar”; Virdin, Cedar och Asran som påminner om Jordens Europa, Asien och Afrika men kontinenterna är större på Ken.

I Sverige:

Den tecknade serien har aldrig publicerats i Sverige, däremot kom berättelsen ut i bokform 1925.

Tecknare och Författare:

Arent Christensen, (1894 – 1982, Norge):
Föddes i Skien men flyttade i unga år till Kristiania (Oslo) Han studerade vid ’Håndverk-og Kunstidustriskolen’ 1910-1914 och fick tidigt upp ögonen för grafisk konst. Han blev snabbt känd i hela Europa och USA för sina grafiska arbeten. Han arbetade också som tecknare åt ett antal tidningar, bl.a. The Graphic American Weekly, Die Woche och norsk veckopress. Han utförde också ett stort antal illustrationsarbeten i Norge.
Han var även en av de första norska serietecknarna. Han samarbetade då i huvudsak med Christian Haugen på flera olika äventyrs- och sciencefiction-serier, mestadels sådana som var baserade på Haugens romaner. Förutom ”Reisen til Ken” och ”Den tause verden” skapade de ”Greske Guder og Heltesagn” 1938. 1936 illustrerade Christensen ”Det Evige Lands Ild” med text av Trygve Hjorth-Johansen i Trygve Deinboll.
Christian Haugen, (1894 – 1948, Norge):
Han föddes 1894 på Grünerløkka i Kristiania. Han var senare bosatt i utlandet under längre tidsperioder. Han skrev under pseudonymen James K. Anthony ett antal kriminal- och spänningsromaner. De flesta av dem gick som följetonger i norsk dagspress. Romanerna blev även utgivna i Sverige och Tyskland, t.ex ”Reisen til Ken” och ”Den tausen verden”. Några översattes även till finska och spanska.
Han skrev omkring sextio kriminalromaner som gick som följetonger i ’Arbeider-Magasinet’.

 

 
_________________________________________
Copyright 2010, Björn Harnby. All rights reserved.