Leo Falk
 Leo Falk
 
Leo Falk var en tecknad serie skapad av Björn Karlström 1949. Serien var beställd av redaktören på 'Teknikens Värld' och publiceras där från nr 2/1949 t.o.m nr 26/1952.
Leo Falk var en rymdserie som huvudsakligen handlade om olika typer av expeditioner i rymden. (Ett antal av denna typen av expeditioner blev verklighet några årtionden senare.)
Vissa avsnitt av serien var dock mycket fantasifulla och handlade bl.a om ett anfall från planeten Venus och ett om ett besök på en Jordens okända tvillingplanet på andra sidan solen.
Serien och dess innehåll påminde som många andra science fiction-serier på den tiden mycket om Blixt Gordon, men var något mer tekniskt och vetenskapligt inriktad. Björn Karlström säger sig också varit inspirerad av Alex Raymond när han tecknade sina science fiction-serier.
Serien påminner även en hel del om den svenska serien Allan Kämpe av Eugen Semitjov.
Detta blev den sista serien som Björn Karlström skapade då de svenska förlagen efter andra världskrigets slut åter kunde köpa in bra serier från USA för en bråkdel av vad det kostade att köpa från svenska tecknare.
Serien publicerades också i 'Svenska Dagbladet' under åren 1982-1985, med nya episoder

I Svenska Dagbladet började serien den 18 december 1982. Den höll sedan där på t.o.m den 15 maj 1985; totalt 724 strippar.

Artikel om serien i SvD den 9 december 1982.

Notis i SvD om att
serien. börjar.första strippen, 18 dec. 1982sista strippen, 15 maj 1985Seriesida från Teknikens Värld nr. 6/1950


Leo hade som var brukligt inom denn typen av serier
med sig två trogna följeslagare på sina färder i rymden.

Det var hans vackra fästmö Sonja Hagen
och vetenskapsmannen Adam Bork.

.
Seriealbumssutgivning
. 1983 gavs det ut ett album med ett Leo Falk-äventyr.
. - Okänd Planet
. Utgivare var Svenska Dagbladet.

. Albumet innehåller stripparna 1 - 184.

Sonja Hagen

Adam Bork

Finland:

Episoden "Okänd Planet" publicerades även i Finland i tidningen 'Tapiiri' i nr. 4/1989 - 2/1990, totalt 45 sidor.
Episoden hette där "Tuntematon planeetta".


.


Björn Karlström
(1921 - 2006)
Björn Karlström var svensk serieskapare och en av pionjärerna när det gäller svenska äventyrsserier.
Bland hans serier kan nämnas "Jan Winter" - 1941, "Johnny Wiking” - 1942, "Leo Falk” - 1949 samt hans serieversion av "Biggles". Han tecknade även "Dotty Virvelvind" - 1945, den första svenska superhjälte-serien, ”Örnungen - 1946 samt en serie som hette “En resa i människo-kroppen” som publicerades i Året Runt 1946.
Björn hittade i sina science-fiction-serier på en del fantasiföremål som senare blev verklighet, t.ex ”ljudoskopet” var lika med TV och ”termolåga” var laserstråle.
Björn Karlström studerade på konstfack i Stockholm för att bli teckningslärare men hoppade av efter 4 års studier för att istället satsa på att bli flyg-ingenjör. Dessa studier blev dock inte heller avslutade. Finska Vinterkriget kom emellan och han fortsatte som mekaniker och blev slutligen inkallad till militär-tjänstgöring. Han blev således varken teckningslärare eller flygingenjör men han fick en bra grund för sitt fortsatta tecknande.
Han var mest känd för sina ritningar av Flygvapnets olika flygplanstyper. Dessa ritningar har getts ut i bokform, i totalt
8 band. För detta arbetet till-delades han SFFs Söderbergplakett 1976.
Han höll på med flygplanstecknandet i närmare 60 år - med början 1938. Hans verk har publicerats i tidningar och magasin i många länder runt omkring i världen. Han har även arbetat som konsult för bl.a New York Herald Tribune, som expert på ryska flygplan. Han var synnerligen duktig på att skapa korrekta teckningar av väldigt lite information.
Förutom det vetenskapliga tecknandet och serierna har han under sin långa karriär som tecknare också ritat omslag till böcker i många länder samt skalritningar för modellplan och samlarbilder för flygplan och bilar.
Utöver detta så har han även designat en rad produkter åt industrin, bland annat sportbilen Saab Sonett II. Han har ritat lastbilar åt Scania-Vabis, loko-motiv åt Motala Verkstad samt alla Crescents mopeder och utombordsmotorer 1952-1965. Björn Karlström avled den 26:e april 2006, 84 år gammal.

 Björn Karlström 1974


_________________________________________
Copyright 2007, Björn Harnby. All rights reserved.