Ingenjör Knut Berg.
 


”Ingenjör Knut Berg på äventyr” är en av de klassiska norska tecknade serierna och var en av de första norska science fiction-serierna.
Serien publicerades i ’Nynorsk Vekeblad’ från 1941 och fram tills tidningen upphörde 1954 och stripparna från serien samlades i årliga album fr.o.m 1942. Efter att ’Nynorsk Vekeblad’ upphörde kom det ut nya album till och med 1960. Bakom serien stod tecknaren Ronald Stone (eg. Jostein Øvrelid) och författaren Vigleik Vikli (eg. Hallvard Sandnes).
Från och med 2000 har ’Fonna Forlag’ gett ut nytryck av gamla serier som julalbum varje år, men 2007 kom en helt ny serie, tecknad av Knut Westad och skriven av Jon Bing och Tor Åge Bringsværd.
’Nynorsk Vekeblad’ startade 1934. Fram till andra världskriget samarbetade tidningen med ’Illustrert Familieblad’, där mycket av materialet hämtades men riktat mot två olika målgrupper. Samarbetet upphörde då andra världskriget bröt ut och på hösten 1940 behövde ’Nynorsk Vekeblad’ egna tecknade serier. ”Vangsgutane” dök upp samma höst, och i nummer 27/1941 kom den första sidan med ”Ingenjör Knut Berg”.

Serien bröt helt med det som var vanligt i norska serier. ’Vangsgutane’ och andra norska seriehjältar höll till på den norska landsbygden, medan Knut Berg, trots det urnorska namnet, höll till i främmande länder. Andra norska seriehjältar var i stort sett vanliga vardagsmänniskor, men Knut Berg var inte främmande för att ta livet av andra.
Hela serien är en kontinuerlig berättelse.
Den förste tiden hade serien namnet ”Ingenjör Knut Berg på äventyr i Austerland”, och då serien startade, hade Knut Berg nästan byggt en järnväg i Indien. Som betalning skulle han få en näve ädelstenar från uppdragsgivarens skattkammare. Där upptäcker de att en blå diamant är stulen, och detta är utgångspunkten för ett äventyr som går genom många länder, innan han 1949 tog turen ut i världsrymden. Sandnes och Øvrelid skapade en trovärdig serie, där mycket av det som de skildrar, senare blev realiteter. När folk skall skickas ut i rymden, står raketerna vertikalt när de blir utskjutna, inte på snedden, som var vanligt i samtida utländska serier. Knut Berg kommunicerar med andra via en apparat som påminner mycket om en mobiltelefon.
Huvudpersonen i serien är Knut Berg. Øvrelid tecknar aldrig när-bilder av honom, så Knut Berg är en relativt anonym seriehjälte. Den kvinnliga huvudpersonen är prinsessan Aima, som blev räddad av Knut Berg efter att ett flygplan störtat, och som självfallet får ett gott öga till honom. Det retar upp Dr. Panga, som är en ärkefiende till Knut Berg. Vid flera tillfällen tror både läsarna och Knut Berg att Dr. Panga är död, men han dyker upp igen med jämna mellanrum i serien. Knut Berg har även andra medhjälpare, först och främst kraftkarlen Max och munken Tala från Tibet.
Serien blev populär i Norge och i mars 1943 kom det första årliga albumet ut i Norge. Även år 1944 kom albumet ut på våren, men från 1945 blev ”Ingenjör Knut Berg” ett av de många julalbumen. I dessa album var det inte nyskrivna hi-storier utan stripparna från tidningen blev tryckta kronologiskt. Det förde med sig att albumen ofta kunde sluta medan spänningen var på topp, och de som inte läste ’Nynorsk Vekeblad’, måste vänta ett helt år för att få reda på hur det gick.
Väntetiden blev extra lång efter 1960. Det året kom det siste albumet med manus och teckningar av Sandnes och Øvrelid.

1986 skedde en återutgivning av albumet från 1943.

Fonna Forlag började fr.o.m 2001
med en utgivning av ett album vid jultid. Dessa album var repriser på de gamla även-tyren. Man började med nr 10 från 1952.
År 2007 dök dock serien upp igen i ny skepnad med nya äventyr. Detta skedde i ett album med manus av Jon Bing och Tor Åge Bringsværd och med teckningar av Knut Westad.
Visuellt sett hade mycket förändrats. Øvrelid ändrade inte ofta på det strama formatet med sex rutor på varje sida med text under varje bild. Westad är inte lika bunden av detta så sidorna blir mer varierade. Texten har också flyttats in i rutorna. Detta varade dock bara i tre år. Därefter tvingades förlaget, p.g.a omständigheter som de inte rådde över, att upphöra med de nya äventyren.
Fr.o.m år 2010 fortsatte man således med de gamla äventyren igen och 2012 hade man kommit fram till 1960 igen. 2013 började Fonna Förlag med att återutge de gamla "Knut Berg"-albumen igen, i en ny serie. Man började nu från början med albumet från 1943. 2014 kom albumet från 1944 och 2015 forsatte det med albumet från 1945 och därefter har det kommit ut ett album varje år.
Totalt har det kommit ut 20 album - 18 gamla + 2 nya av Knut Westad + 2 specialalbum av Knut W.
Serien har haft lite olika namn.
I ’Ny-norsk Vekeblad’ hette serien ”Ingenjör Knut Berg på äventyr i Austerland” till 1943, ”Ingenjör Knut Berg på äventyr” till 1949, då den bytte namn till ”Knut Berg på äventyr”. De årliga albumen varierade mellan ”Ingenjör Knut Berg på äventyr” och ”Knut Berg på äventyr” fram till 1960, medan albumen från 2007 och framåt bara heter ”Ingenjör Knut Berg”. (Undantaget 2011 då den hette "Ingenjör Knut Berg på äventyr".)

I Sverige:
Den tecknade serien har aldrig publicerats i Sverige.

 


Första albumet 1943

Album 1953

2007 - Knut Westads första album

Skaparna:
Tor Åge Bringsværd, Knut Westad & Jon Bing. Av Knut Westad


Återutgivning av första albumet, 1986

Album 1960 - Sandnes/Øvrelids sista album

Raptus special-album 2007 (Knut Westad)

Specialalbum för Tekna's Representantskapsmöte 2007 (Knut Westad)

Album 2009 - Knut Westads sista album

Album 2010 - med fortsatt återutgivning av de gamla äventyren, från 1958
Författare och Tecknare:



Hallvard Sandnes
, (27 mars 1893-25 juli 1968):
Hallvard Sandnes som var född i Vikeli i Bygland i Setesdal var en norsk lärare, författare och serieskapare. Han skrev texten till den tecknade serien ”Ingenjör Knut Berg på även-tyr. Tecknare var Jostein Øvrelid. De två lär dock aldrig ha träffats utan samarbetet skedde genom brevväxling.
Hallvard Sandnes var en ivrig språkforskare. Han skrev på en konservativ nynorska. Förutom att han fick 17 böcker utgivna så skrev han också följetonger för flera tidningar.
Under arbetet med ”Ingenjör Knut Berg på äventyr” använde han sig av pseudonymen Vigleik Vikli.


Jostein Ragnvald Øvrelid, (4 september 1910–11 augusti 1983):
Jostein Øvrelid var en norsk tecknare och bildredaktör.
Efter en brevkurs i teckning vid ’The Press Art School’ i London tog han anställning vid Statens hantverks- och kunst-industriskola i Oslo mellan åren 1930–32.
Øvrelid arbetade därefter som tecknare för ’Nynorsk Vekeblad’ från starten 1934 samt dessutom för flera andra dags- och veckotidningar. Han bildade 1934 tillsammans med tre andra reklambyrån ’Stein Studio’ samt var bildredaktör på ’Norsk Allkunnebok’ under åren 1948-66. Han tecknade även serien ”Ingenjör Knut Berg på äventyr”, som gick i tidningen från 1941. Serien som var starkt inspirerad av ’Blixt Gordon’ var skriven av Hallvard Sandnes. Øvrelid använde sig av pseudonymen Ronald Stone i sitt arbete med serien som höll på till 1960.

Knut Westad, (född 16 juli 1955 i Hamar, död 29 mars 2017 i Sandefjord)
Westad var en norsk serietecknare och illustratör som var speciellt känd för sitt arbete
med den tecknade serien ”Fantomen”. Han var under 1980-talet en av de flitigaste leverantörerna av omslag till tidningen och började efter hand att även teckna själva serien som den första norska serietecknaren i förlagets stab.
Han producerade i slutet av 1980-talet serien ”Tåkehauk” för ’Bellona Magasin’ där han fick visa andra sidor av sin stora talang.
Efter en längre tids sjukdom där han bl.a. tappade rörligheten i högerhanden tränade Westad upp sig att istället teckna med vänster hand. 1998 publicerade ’Thule Förlag’ första bandet i serien ”Tigalo” där Westad stod för båda manus och teckningar. Tigalo
var ursprungligen tänkt som en trilogi. Band 2 följde under 2001 medan tredje bandet ännu låter vänta på sig.
Knut Westad har arbetat med flera klassiska projekt. Bland dom är en uppdatering av
den norska serien ”Ingenjör Knut Berg på äventyr” och en tecknad version av Henrik Ibsens ”Peer Gynt”.


Album 2011 - återutgivning av 1959 års album

Album 2012 - återutgivning av 1960 års album (nr. 18)

Album 2013 - återutgivning av 1943 års album (nr. 1 - utom sista 3 sidorna)

Album 2014 - återutgivning av 1943 (3 sidor) och 1944 (29 sidor) års album

Album 2015 - återutgivning av 1944 (6 sidor) och 1945 (30 sidor) års album

I serierutan ovan kan man se hur Westad gick över från den gamla stilen som använts av Øvrelid till den nya moderna stilen som
han sedan använde sig av i kommande album.
Jon Bing, (född 30 april 1944 i Tønsberg, död 14 januari 2014 i Oslo)
Jon Bing var en norsk science fictionförfattare och professor i rättsinformatik vid Oslos Universitet.
Tillsammans med Tor Åge Bringsværd och några andra studenter vid Universitetet i Oslo startade Jon Bing föreningen Aniara, en klubb för Science fictionintresserade som ofta
var aktuell i media med Science fiction-relaterade utspel. Bing har gett ut flera böcker, både skönlitteratur och facklitteratur. Han debuterade 1967 tillsammans med Bringsværd med novellsamlingen ’Rundt solen i ring’, men har också skrivit många böcker ensam.
I novellen "Riestopher Josef" från ’Rundt solen i ring’ skriver han om en pojke som inte
kan gå utanför huset på grund av en hudsjukdom. Novellen handlar om att Riestopher bygger sig ett rymdskepp och flyger till solen för att fånga en solstråle. År 2007 presenterade han tillsammans med Bringsværd manuset till en återutgivning av serien ”Ingenjör Knut Berg” som tecknades av Knut Westad.

Tor Åge Bringsværd
, (född 16 november 1939 i Skien)
Tor Bringsværd är en norsk författare som också är känd för att tillsammans med Jon
Bing skrivit ett stort antal science fictionböcker och tv-produktioner.
1967 debuterade Bringsværd tillsammans med Bing med ’Rundt solen i ring’. Året efter
kom Bringsværd ut med ’Probok’, sin egen samling science fictionnoveller.
Samlingen markerade i större grad den samhällskritiska sidan av honom än vad han fick fram i ’Rundt solen i ring’, även om den helt klart fanns med där också. Att han gav ut den själv kan nog betyda att detta är noveller som Bringsværd personligen tycks kunna stå mycket starkare för. Men Bing har helt klart påverkat mycket i skrivprocessen. I början av boken står det «Til Jon – Selv- følgelig». De har arbetat mycket tillsammans och år 2007 presenterade de båda sitt manus till återutgivning av serien ”Ingenjör
Knut Berg”.
   


Album 2016 - återutgivning av 1945 (5 sidor) och 1946 (35 sidor) års album ....... Album 2017 - återutgivning av 1947 (35 sidor) års album

 


Album 2018 - återutgivning av 1948 (35 sidor) års album


Album 2019 - återutgivning av 1949 års album
 

_________________________________________
Created 2010, Björn Harnby.